Forum Strona Główna -> GIGANCI LITERATURY -> MILAN KUNDERA
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
MILAN KUNDERA
PostWysłany: 24 Sty 2009 10:46
Administrator
ADMIN

 
Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 6577
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Gdańsk





MILAN KUNDERA


[link widoczny dla zalogowanych]

Kundera w Paryżu 1969 (przed Cafe De La Flore)

[link widoczny dla zalogowanych]




(ur. 1 kwietnia 1929, Brno) - czeski pisarz, eseista, od 1975 mieszkający i pracujący we Francji, od 1981 obywatel Francji, znany przede wszystkim jako autor Nieznośnej lekkości bytu.



Życie

Kundera urodził się w inteligenckiej rodzinie, jego ojciec był dyrektorem Akademii Muzycznej w Brnie. Od najmłodszych lat uczył się gry na pianinie, studiował także muzykologię. Ukończył szkołę średnią w Brnie w 1948 roku. Potem studiował literaturę na Uniwersytecie Karola w Pradze. W 1950 roku, z powodów politycznych, musiał przerwać studia. Szkołę wyższą ukończył w 1952 roku.

Pisarz należał do pokolenia, które nie zaznało przedwojennej, wolnej Czechosłowacji. Jego dorastanie opierało się na doświadczeniach z lat wojny, z okupacji niemieckiej. To pchnęło go w kierunku poglądów marksistowskich, od 1948 był członkiem Czeskiej Partii Komunistycznej. W 1950 roku został usunięty z partii, za działalność antypartyjną. Dla Kundery było to inspiracją do napisania powieści "Żart" (1967). Partia ponownie przyjęła go w 1957, po czym w 1970 ponownie usunęła go ze swoich struktur. Podobnie jak inni czescy intelektualiści, tacy jak Vaclav Havel, był zaangażowany w Praską Wiosnę.

Obecnie Milan Kundera odcina się od czeskiej kultury, zakazał tłumaczenia swoich francuskich książek na język czeski, zatwierdzając jedynie publikację swoich starszych dzieł.

Czeska telewizja wyemitowała program, w którym stawia tezę, iż Milan Kundera 14 marca 1950 roku zgłosił się na milicję i wydał czechosłowackiej komunistycznej służbie bezpieczeństwa przyjaciela swej koleżanki, pilota Miroslava Dvořáčka. W wyniku donosu Dvořáček został skazany go na 22 lata więzienia z czego spędził w niewoli 14 lat. [1]

Twórczość

Jego pierwszy utwór, "Żart" był satyrą na życie w komunistycznej Czechosłowacji. Ze względu na krytykę wobec sowieckiej interwencji w 1968 roku dzieła Kundery trafiły na czarną listę. Pisarz w 1975 roku wyemigrował do Francji. Tam opublikował "Księgę śmiechu i zapomnienia", która opisuje różnorodne sposoby opozycji Czechów wobec Sowietów.

W 1984 roku opublikował swoje najbardziej znane dzieło, pod tytułem "Nieznośna lekkość bytu". Opowiada ono o losie małżeństwa, któremu przychodzi wieść życie w Pradze w okresie Praskiej Wiosny. W 1988 roku Philip Kaufman dokonał ekranizacji tej książki, która okazała się sukcesem. Kundera nie był jednak z niej zadowolony, od tego momentu nie wyraził już zgody na przeniesienie żadnego swojego dzieła na ekran. W 1990 roku wydał "Nieśmiertelność", ostatnią swoją powieść napisaną w języku czeskim, w której nad elementem politycznym przeważa element filozoficzny.

Kundera nie jest uważany za pisarza politycznego. Wątki polityczne, znane z jego wczesnych dzieł, znikają z czasem na rzecz rozważań filozoficznych. Jego styl, inspirowany dziełami Nietzschego, daje się także odczuć u pisarzy młodego pokolenia.

Jego prace często odnoszą się do muzyki, Kundera zabiera też głos w sprawie czeskiego folku. Prace tego pisarza były tłumaczone na wiele języków, takich jak angielski, niemiecki, hiszpański, grecki czy polski.


Polskie wydania jego dzieł

W latach osiemdziesiątych XX w. wiele jego utworów ukazało się w Polsce w drugim obiegu w takich wydawnictwach jak "Przedświt, Niezależna Oficyna Wydawnicza, "Litery", "Aspekt", "ECCO", "Rytm", Oficyna Literacka, "Wers", "Bis".

Obecnie w Polsce dostępnych jest 13 książek tego autora, ich wydawcą jest Państwowy Instytut Wydawniczy, w przekładzie m. in. Agnieszki Holland.


Bibliografia

* 1953 Člověk zahrada širá
* 1955 Poslední máj
* 1957 Monology
* 1960 Umění románu: Cesta Vladislava Vančury za velkou epikou
* 1962 Majitelé klíčů,
* 1963 První sešit směšných lásek
* 1965 Druhý sešit směšných lásek
* 1967 Žert (Żart, 1970)
* 1968 Třetí sešit směšných lásek
* 1969 Ptákovina
* 1970 Směšné lásky (Śmieszne miłości. Anegdoty melancholijne, 1967)
* 1971 Jacques et son maître : hommage a Denis Diderot en trois actes (Kubuś i jego pan: Hołd w trzech aktach dla Denisa Diderota, 2000)
* 1973 Život je jinde (Życie jest gdzie indziej, 1989)
* 1976 Valčík na rozloučenou (Walc pożegnalny, 1983)
* 1978 Kniha smíchu a zapomnění (Księga śmiechu i zapomnienia, 1993)
* 1984 Nesnesitelná lehkost bytí (Nieznośna lekkość bytu, 1992)
* 1986 l'Art du roman (Sztuka powieści, 1991)
* 1990 L'immortalité (Nieśmiertelność, 1995)
* 1993 Les testaments trahis (Zdradzone testamenty, 1996)
* 1995 La lenteur (Powolność, 1997)
* 1997 L'Identité (Tożsamość, 1998)
* 2000 L'Ignorance (Niewiedza, 2003)
* 2005 Le rideau. Essai en sept parties (Zasłona. Esej w siedmiu częściach, 2006)

Zdobyte nagrody

* 1964 Nagroda Państwowa CSRS
* 1968 Nagroda Związku Pisarzy Czechosłowackich
* 1973 Prix Médicis Êtranger dla najlepszej powieści zagranicznej opublikowanej we Francji za Życie jest gdzie indziej
* 1978 Premio Litterario Mondello za Walc pożegnalny
* 1981 American Common Wealth Award za całokształt twórczości
* 1983 Doctor honoris causa Uniwersytetu Michigan
* 1985 Wielka Nagroda Jerozolimska
* 1987 Nagroda Krytyków Akademii Francuskiej za esej Sztuka powieści
* 1987 Nagroda Nelly Sachs
* 1987 Austriacka Nagroda Państwowa dla Literatury Europejskiej
* 1990 Rycerz Legii Cudzoziemskiej
* 1991 Pierwsza nagroda The Independent dla najlepszego pisarza
* 1992 Nagroda Vilenica
* 1994 Nagroda Jaroslava Seiferta za powieść Nieśmiertelność
* 1995 Czeski Medal za Zasługi
* 2000 Nagroda Herder przyznawana przez Uniwersytet Wiedeński
* 2006 Nagroda Ladislava Fuksa przyznana przez Akademię Czeskiej Literatury
* 2007 Narodowa Nagroda Literacka

Za [link widoczny dla zalogowanych]

Polska strona poświęcona Milanowi Kunderze
[link widoczny dla zalogowanych]

.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Administrator dnia 22 Paź 2009 6:37, w całości zmieniany 4 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: 14 Mar 2010 8:07
Administrator
ADMIN

 
Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 6577
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Gdańsk





http://www.plezantropia.fora.pl/b-rozwazania-o-literaturze-i-sztuce-b,101/strzelanie-do-rzutkow,7589.html


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
MILAN KUNDERA
Forum Strona Główna -> GIGANCI LITERATURY
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin