Forum Strona Główna -> GIGANCI CYWILIZACJI -> MICHELANGELO ANTONIONI
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
MICHELANGELO ANTONIONI
PostWysłany: 01 Kwi 2008 11:04
Administrator
ADMIN

 
Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 6577
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Gdańsk





Michelangelo Antonioni

ur. 29 września 1912 r. w Ferrarze, zm. 30 lipca 2007 r. w Rzymie – włoski reżyser i scenarzysta filmowy.

Początkowo zajmował się filmem dokumentalnym, by w latach 50. wytworzyć własny styl ekspresji filmowej w filmie fabularnym. Był jednym z najwybitniejszych i najciekawszych twórców filmowych lat 60. XX wieku. W 1950 roku pokazał swój debiutancki film "Kronika pewnej miłości". W 1955 roku zdobył nagrodę na festiwalu w Wenecji za film "Przyjaciółki"; w roku 1960 Nagrodę Krytyków na festiwalu w Cannes za trylogię "Przygoda"; w 1961 nagrodę Srebrnego Niedźwiedzia na festiwalu w Berlinie Zachodnim za film "Noc". Najbardziej znanym filmem Antonioniego jest "Powiększenie", za które w 1967 roku otrzymał Złotą Palmę na festiwalu w Cannes. W latach 70. nakręcił filmy "Chiny" i "Zawód reporter". Później tworzył sporadycznie, a jego filmy nie zyskiwały ogólnego uznania. W roku 1995 Antonioni otrzymał Oscara za całokształt twórczości.

Filmografia [edytuj]

* 1943 – Ludzie znad Padu (Gente del Po)
* 1948 – Oltre l'oblio
* 1948 – Roma-Montevideo
* 1948 – Nettezza urbana
* 1949 – Ragazze in bianco
* 1949 – Sette canne, un vestito
* 1949 – Bomarzo
* 1949 – Superstizione
* 1949 – Amorosa menzogna, L'
* 1950 – Villa dei mostri, La
* 1950 – Funivia del faloria, La
* 1950 – Uomini in piú
* 1950 – Kronika pewnej miłości (Cronaca di un amore)
* 1953 – Vinti, I
* 1953 – Miłość w mieście (Amore in citta, L' )
* 1953 – Dama bez kamelii (Signora senza camelie, La)
* 1955 – Przyjaciółki (Amiche, Le)
* 1957 – Krzyk (Grido, Il)
* 1959 – Pod znakiem Rzymu (Nel segno di Roma)
* 1960 – Przygoda (Avventura, L' )
* 1961 – Noc (Notte, La)
* 1962 – Zaćmienie (Eclisse, L' )
* 1964 – Czerwona pustynia (Desert rosso, Il)
* 1965 – Tre volti, I
* 1966 – Powiększenie (Blowup)
* 1970 – Zabriskie Point
* 1972 – Chung Kuo - Cina
* 1975 – Zawód: Reporter (Professione: Reporter)
* 1980 – Tajemnica Oberwaldu (Mistero di Oberwald, Il)
* 1982 – Identyfikacja kobiety (Identificazione di una donna)
* 1989 – Kumbha Mela
* 1989 – Roma '90
* 1989 – 12 registi per 12 città
* 1993 – Noto, Mandorli, Vulcano, Stromboli, Carnevale
* 1995 – Po tamtej stronie chmur (Al di là delle nuvole)
* 2001 – Filo pericoloso delle cose, Il
* 2004 – Spojrzenie Michelangelo (Sguardo di Michelangelo, Lo)
* 2004 – Eros


[link widoczny dla zalogowanych]

.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
MICHELANGELO ANTONIONI
Forum Strona Główna -> GIGANCI CYWILIZACJI
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin