Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Forum Strona Główna -> ROZWAŻANIA O LITERATURZE I SZTUCE -> MAREK WALCZEWSKI - KARIERA ARTURO UI
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
MAREK WALCZEWSKI - KARIERA ARTURO UI
PostWysłany: 27 Maj 2009 10:55
Administrator
ADMIN

 
Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 6577
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Gdańsk





Odszedł kolejny, jeden z ostatnich Tytanów polskiej sceny i filmu.
Wielkość Marka Walczewskiego jest nie do opisania. Trzeba Go było zobaczyć na scenie.

Plez





Brecht - Kariera Arturo Ui 1973 spektakl telewizyjny
http://www.youtube.com/watch?v=2CsGV7XPwD0



TV Polonia - GRUDZIEŃ 2003

KARIERA ARTURO UI

4.12. (czwartek)
godz. emisji: 13.10, 21.20, 3.20
Czas: 103 min, TVP 1973

Autor: Bertold Brecht

Przekład: Roman Szydłowski
Reżyseria: Jerzy Gruza
Scenografia: Alicja Wirth
Muzyka: Maciej Małecki

Występują: Marek Walczewski (Arturo Ui), Czesław Kalinowski (Aktor), Janusz Bylczyński (Roma), Krzysztof Kowalewski (Giri), Jan Matyjaszkiewicz (Givola), Tadeusz Bia3oszczynski (Dogsborough), Eugeniusz Robaczewski (Syn), Ryszard Bacciarelli (Flake), Leon Pietraszkiewicz (Caruther), Jerzy Januszewicz (Butcher), Stanis3aw Jaśkiewicz (Mulberry), Jerzy Kaliszewski (Clark), Stefan Śródka (Sheet), Zygmunt Maciejewski (O'Casey), Michał Plucinski (Goodwill), Kazimierz Brodzikowski (Gaffles), Bronis3aw Pawlik (Dullfeet), Ewa Szykulska (Betty Dullfeet), Marian Friedmann (Bowl), Ludwik Pak (Ragg), Bo?ena Miefiodow (Dockdaisy), Wojciech Brzozowicz (Zapowiadacz), Anna Wróblówna (Kobieta), Lucjan Dytrych (Sedzia), Henryk Machalica (Obronca), Maciej Kole?nik (Fish), Andrzej Makowiecki (Inna), Roman Kosierkiewicz (Służący), Robert Rogalski (Mieszkaniec Cicero), Wiktor Nanowski (Handlarz I), Zbigniew Krynski (Handlarz II), Kazimierz Zarzycki (Handlarz III)



Powstała w 1941 roku w Finlandii "Kariera Artura Ui" miała być wedle słów jej autora "parabolą napisaną po to, aby unicestwić i zniszczyć powszechny i niebezpieczny szacunek wobec wielkich morderców i zbrodniarzy". Historia gangstera z Bronxu, który wkrada się w łaski potężnego trustu kalafiorowego i brutalnie przejmuje władzę w Chicago i Cicero, to opowieść z kluczem. Poszczególne postaci i wydarzenia mają swe autentyczne odpowiedniki. I tak pierwowzorem Artura Ui jest Adolf Hitler, Dogsborougha - prezydent Hindenburg, Ernesta Romy - Ernest Rehm, Emanuela Giri - Gering, Giuseppe Givoli - Gebbels itp. Dramat Brechta jest zatem ujętą w uniwersalną metaforę historią dojścia Hitlera do władzy. W ten sposób interpretowali go również pierwsi inscenizatorzy. Na gruncie polskim najsłynniejszym przedstawieniem "Kariery..." w tym duchu był spektakl w warszawskim Teatrze Współczesnym z fenomenalną kreacją Tadeusza Łomnickiego, który mistrzowsko oddał sposób gestykulacji i mówienia Hitlera.

Jerzy Gruza, inscenizując w 1973 roku "Karierę Artura Ui", dokonał nie lada wyczynu. Odważnie zerwał z "kanonicznym" sposobem wystawiania tej sztuki i... osiągnął znakomity rezultat. Potraktował Brechtowski dramat jako ponadczasową opowieść o przemocy, która w rękach ludzi bezwzględnych staje się niesłychanie skutecznym środkiem w zdobywaniu szczytów władzy. Nie przypuszczał zapewne wówczas reżyser, że jego interpretacja "Kariery..." nabierze aktualności po blisko trzydziestu latach, kiedy w demokratycznej Polsce poważnym problemem staną się powiązania mafii z kołami rządzącymi. Sztuka Brechta w rękach Gruzy niespodziewanie zyskała szekspirowski rozmach i tragizm. "Gdy Arturo rozmawia i czaruje panią Dollfeet (w domyśle żonę Dolfussa, kanclerza Austrii) odniosłem wrażenie, że oglądam replikę sceny uwodzenia lady Anny przez oprawcę jej męża Ryszarda III" - pisał jeden z krytyków.

Również pod względem aktorskim przedstawieniu trudno coś zarzucić. Występ Marka Walczewskiego w roli tytułowej wytrzymuje porównanie z pamiętną kreacją Łomnickiego. Być może dlatego, że Ui Walczewskiego jest zupełnie inny. Bardziej niż Hitlera przypomina szefa mafii z amerykańskich filmów gangsterskich. To psychopata, który całkowicie zatracił instynkt moralny. Nieobliczalny nawet dla najbliższych zauszników, wpadający na przemian w stany furii i panicznego lęku, inteligentny i chorobliwie ambitny. Karykaturalnej groteskowości Łomnickiego Walczewski przeciwstawia złowieszczą finezję bandyty, którego krwawego pochodu do władzy nikt i nic nie potrafi zatrzymać.

Akcja "Kariery Artura Ui" toczy się w Chicago podczas kryzysu gospodarczego. Przedstawiciele potężnego trustu kalafiorowego zastanawiają się, jak ratować firmę wobec załamania handlu warzywami. Wyjściem z trudnej sytuacji mogłaby być "szemrana" pożyczka. Chcąc ją uzyskać, podstępnie wmanewrowują w swoje nieczyste interesy starego Dogsborougha, wpływowego członka władz miejskich, cieszącego się nieposzlakowaną opinią. Dzięki jego interwencji pożyczka zostaje udzielona. Szczegółowe wieści o tym "przekręcie" docierają do Artura Ui, miejscowego gangstera, który od dawna marzy o przejęciu kontroli nad trustem. Bandyta doskonale wie, że lepsza okazja nierychło się nadarzy i zaczyna działać. Na efekty nie trzeba długo czekać.



[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Administrator dnia 30 Maj 2009 19:02, w całości zmieniany 3 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: 27 Maj 2009 10:59
Administrator
ADMIN

 
Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 6577
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Gdańsk





Marek Walczewski

Zobacz foto:
[link widoczny dla zalogowanych]


Filmografia

* 2001 - GWIAZDY I LOS CZŁOWIEKA Obsada aktorska (Iliuszyn),
* 2000 - MOJA CÓRKA, MOJA MIŁOŚĆ Obsada aktorska (Leonce),
* 1998 - FARRAGO Obsada aktorska (Ekscelencja),
* 1997 - STAN PO ZAPAŚCI Obsada aktorska (Profesor),
* 1997 - KSIĘGA RAJU Obsada aktorska (Szymon Ber),
* 1997 - KRÓL MACIUŚ I Obsada aktorska (Prezes Rady Ministrów),
* 1997 - KARIERA ARTURO UI (1997) Obsada aktorska,
* 1997 - DZIADY (1997) Obsada aktorska (Ksiądz),
* 1996 - SZKARŁATNA LITERA Obsada aktorska (Roger),
* 1996 - CZAPA Obsada aktorska (Kuźma),
* 1995 - ZEMSTA WRÓŻKI Obsada aktorska (Kanclerz),
* 1995 - WILK KAZAŃSKI Obsada aktorska (Nankin),
* 1995 - TO BYŁ SKOWRONEK Obsada aktorska (Szekspir),
* 1995 - FERNANDO KRAPP NAPISAŁ DO MNIE TEN LIST... Obsada aktorska (Fernando Krapp),
* 1995 - DUET (Wylężałek Ł.) Obsada aktorska,
* 1995 - DON KICHOT (Bułhakow M.) Obsada aktorska (Don Kichot),
* 1995 - CHŁOPCY Z PLACU BRONI Obsada aktorska (Profesor Rac),
* 1994 - UPIÓR Obsada aktorska (Lord Rutwen),
* 1993 - ŚMIERĆ TAREŁKINA (1993) Obsada aktorska (Warrawin),
* 1993 - MIARKA ZA MIARKĘ (1993) Obsada aktorska (Angelo),
* 1993 - BIAŁA NOC Obsada aktorska,
* 1992 - USTĘPLIWY KOCHANEK (1993) Obsada aktorska (Victor Rhodes),
* 1992 - TANGO (1992) Obsada aktorska (Stomil),
* 1991 - KOCHANY KŁAMCA (1991) Reżyseria, Obsada aktorska (George Bernard Shaw),
* 1990 - GARBUS Obsada aktorska (Baron),
* 1986 - GRA MIŁOŚCI I ŚMIERCI Obsada aktorska (Hieronim Courvoisier),
* 1985 - OSTATNI NUMER (2) w SELEKCJA Obsada aktorska (Ramsay Callaghan),
* 1984 - 1 w SELEKCJA Obsada aktorska (Ramsay Callaghan),
* 1984 - NOCNA OPOWIEŚĆ (1984) Obsada aktorska (Fotograf),
* 1984 - KONTEKST Obsada aktorska (Inspektor Rogas),
* 1984 - ELŻBIETA, KRÓLOWA ANGLII Obsada aktorska (Filip II),
* 1983 - GDY PŁONĄ LASY Obsada aktorska (Generał Guderian),
* 1982 - NIE-BOSKA KOMEDIA Obsada aktorska (Pankracy),
* 1981 - POLICJA Obsada aktorska (Więzień),
* 1981 - PIERŚCIEŃ WIELKIEJ DAMY CZYLI EX-MACHINA DUREJKO Obsada aktorska (Graf Szeliga),
* 1980 - TYLKO MARTWY KOLEGA JEST DOBRYM KOLEGĄ Obsada aktorska (Heinz),
* 1980 - SPOTKANIE WŚRÓD GWIAZD Obsada aktorska (Cezar),
* 1980 - PIERWSZA LEPSZA, CZYLI NAUKA ZBAWIENNA (1980) Obsada aktorska (Alfred),
* 1980 - ANTYGONA (Sofokles; 1980) Obsada aktorska (Kreon),
* 1979 - ERYK XIV (1979) Obsada aktorska (Eryk XIV),
* 1979 - CZAROWNICE Z SALEM Obsada aktorska (Parris),
* 1977 - REWOLWER Obsada aktorska (Paroli),
* 1977 - ODKRYCIE KART w PRZED BURZĄ Obsada aktorska (Józef Beck),
* 1977 - ODPOWIEDŹ POLSKI, PRAGA I KŁAJPEDA, ANGIELSKIE GWARANCJE, DYPLOMACI I SZTABOWCY, OSTATNI MIESIĄC POKOJU, ODWOŁANE ROZKAZY, OSTATNI TYDZIEŃ POKOJU w PRZED BURZĄ Obsada aktorska (Beck),
* 1977 - OSTATNIE DNI Obsada aktorska (Sałtykow),
* 1976 - WYSPIAŃSKI Obsada aktorska,
* 1976 - UPIÓR W KUCHNI (1976) Obsada aktorska (Komisarz Fuddler),
* 1976 - MATKA (Witkiewicz S. I.) Obsada aktorska (Leon),
* 1975 - ŻYWA MASKA Obsada aktorska (Henryk IV),
* 1975 - WIECZÓR TRZECH KRÓLI (1975) Obsada aktorska (Malwolio),
* 1974 - TRZY SIOSTRY (1974) Obsada aktorska (Wierszynin),
* 1974 - ROMEO I JULIA (Shakespeare W.; 1974) Obsada aktorska (Brat Laurenty),
* 1974 - NIEMCY (1974) Obsada aktorska (Joachim Peters),
* 1974 - DESPERACI Obsada aktorska (Inspektor Hyde),
* 1973 - SAMOOBSŁUGA Obsada aktorska (Gus),
* 1973 - KARIERA ARTURA UI (1973) Obsada aktorska (Arturo Ui),
* 1973 - DAMY I HUZARY (1973) Obsada aktorska (Major),
* 1972 - WARIAT I ZAKONNICA (1972) Obsada aktorska (Walpurg),
* 1972 - RUY BLAS Obsada aktorska (Don Saluste de Bazan),
* 1971 - WYSZEDŁ Z DOMU (1971) Obsada aktorska,
* 1971 - W SPRAWIE FIZYKA ROBERTA OPPENHEIMERA Obsada aktorska (Robert Oppenheimer),
* 1971 - PIGMALION (1971) Obsada aktorska (Henry Higgins),
* 1970 - GRACZ (1970) Obsada aktorska,
* 1969 - ZYGMUNT AUGUST (1969) Obsada aktorska (Zygmunt August),
* 1969 - WIECZÓR TRZECH KRÓLI ALBO CO CHCECIE (1969) Obsada aktorska,
* 1969 - POCIĄG PANCERNY 14-69 Obsada aktorska (Kapitan Niesiełow),
* 1968 - OŻENEK (1968) Obsada aktorska (Podkolesin),
* 1968 - CYMBELIN Obsada aktorska (Postumus),
* 1967 - NIEBEZPIECZNE ZWIĄZKI Reżyseria, Obsada aktorska,

© 1998 Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera w Łodzi


[link widoczny dla zalogowanych]

.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Administrator dnia 27 Maj 2009 11:00, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
MAREK WALCZEWSKI - KARIERA ARTURO UI
Forum Strona Główna -> ROZWAŻANIA O LITERATURZE I SZTUCE
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin