Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Forum Strona Główna -> GIGANCI FILMU -> Jean-Pierre Jeunet
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Jean-Pierre Jeunet
PostWysłany: 24 Sty 2009 11:42
Administrator
ADMIN

 
Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 6577
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Gdańsk





Jean-Pierre Jeunet


Amélie
[link widoczny dla zalogowanych]

"A Very Long Engagement" Trailer

[link widoczny dla zalogowanych]





Jean-Pierre Jeunet (ur. 3 września 1953 w Loire) - francuski reżyser. Wiele jego wczesnych filmów, zwłaszcza stworzonych we współpracy z Markiem Caro dzieje się w przyszłości, ale w atmosferze retro, co podkreśla kolorystyka zdjęć.

Sukces Miasta zaginionych dzieci spowodował zaproszenie reżysera do pracy nad czwartą częścią Obcego (Obcy: Przebudzenie). Nieprzychylnie przyjęty przez krytykę Obcy IV okazał się sukcesem kasowym i pozwolił Jeunetowi sfinansować następny projekt - Amelię. Amelia została nominowana do Oscara w kilku kategoriach.

Jeunet obsadza swoje filmy aktorami o niezwykłych twarzach i często używa obiektywów szerokokątnych aby otrzymać charakterystyczny zniekształcony obraz. Dominique Pinon wystąpił we wszystkich pięciu długometrażowych filmach Jeuneta a Ron Perlman w Mieście zaginionych dzieci oraz w Obcym: Przebudzenie.

Filmografia

* L'Évasion (1978, krótkometrażowa animacja we współpracy z Markiem Caro)
* Le Manège (1980 krótkometrażówka we współpracy z Markiem Caro)
* Le Bunker de la dernière rafale (1981 krótkometrażówka we współpracy z Markiem Caro)
* Pas de repos pour Billy Brakko (1981, animacja)
* Foutaises (1989, animacja krótkometrażowa)
* Delicatessen (1991, we współpracy z Markiem Caro)
* Miasto zaginionych dzieci (1995, we współpracy z Markiem Caro)
* Obcy: Przebudzenie (1997, IV część serii Obcy)
* Amelia (Les Fabuleux Destin d'Amelie Poulain2001)
* Bardzo długie zaręczyny, (Un long dimanche de fiançailles 2004)



Bardzo długie zaręczyny

Grafika

[link widoczny dla zalogowanych]


Melodramat i film wojenny, produkcji francusko-amerykańskiej z 2004 r., w reżyserii Jean-Pierre Jeuneta. Ekranizacja na podstawie książki A Very Long Engagement Sébastiena Japrisota.

Obsada

* Mathilde - Audrey Tautou
* Manech - Gaspard Ulliel
* Sylvain - Dominique Pinon
* Elodie Gordes - Jodie Foster
* Bénédicte - Chantal Neuwirth
* Germain Pire - Ticky Holgado
* Célestin Poux - Albert Dupontel
* Tina Lombardi - Marion Cotillard
* André Dussollier, Jean-Paul Rouve, Jérôme Kircher, Jean-Pierre Darroussin, Denis Lavant, Dominique Bettenfeld, Jean-Pierre Becker, Tchéky Karyo, Jean-Claude Dreyfus, Julie Depardieu, Michel Vuillermoz, Urbain Cancelier, Michel Robin.

Ekipa

* Reżyseria - Jean-Pierre Jeunet
* Scenariusz - Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant,
o na podstawie książki Sébastien Japrisot
* Zdjęcia - Bruno Delbonnel
* Muzyka - Angelo Badalamenti
* Montaż - Hervé Schneid
* Scenografia - Aline Bonetto
* Kostiumy - Madeline Fontaine
* Casting - Pierre-Jacques Bénichou, Marie-Sylvie Caillierez, Valerie Espagne
* Producent wykonawczy - Angus Finney, Jean-Louis Monthieux

Nagrody

* 2005 - Bruno Delbonnel, Nagroda Główna Cesar najlepsze zdjęcia
* 2005 - Aline Bonetto, Nagroda Główna Cesar najlepsza scenografia
* 2005 - Marion Cotillard, César najlepsza aktorka drugoplanowa
* 2005 - Gaspard Ulliel, César najbardziej obiecujący debiut

Otrzymał także nominacje:

* 2005 - (nominacja) Złoty Glob najlepszy film zagraniczny
* 2005 - Bruno Delbonnel, (nominacja) Oscar najlepsze zdjęcia
* 2005 - Aline Bonetto, (nominacja) Oscar najlepsza scenografia
* 2005 - Jean-Pierre Jeunet, (nominacja) BAFTA najlepszy film nieanglojęzyczny

Oraz nominowany w 2005 roku do nagrody Cezara w 12 kategoriach:

* Angelo Badalamenti, najlepsza muzyka
* Audrey Tautou, najlepsza aktorka
* Jean-Pierre Jeunet, najlepszy reżyser
* Jean-Pierre Jeunet i Guillaume Laurant, najlepszy scenariusz
* Jean-Pierre Jeunet, najlepszy film
* Ervé Schneid, najlepszy montaż
* najlepszy dźwięk

Ciekawostki

* W książce bohaterka jest sparaliżowana od pasa w dół i jeździ na wózku inwalidzkim, natomiast w filmie chodzi o kulach.
* Muzyka ze zwiastuna filmu jest soundtrackiem z "the edge" (lekcja przetrwania) z 1997 i została skomponowana przez Jerry'ego Goldsmitha
* Część scen z filmu została usunięta z powodu zbyt dużego podobieństwa do "Ameli".
* Realizacja filmu trwała 2 lata, zatrudniono 600 techników, 80 aktorów i 1500 statystów. Okres zdjęciowy trwał 6 miesięcy.
* "Bardzo długie zaręczyny" są pierwszym filmem zagranicznym, któremu udało się zdobyć nagrodę Amerykańskiego Stowarzyszenia Operatorów.
* Paryski sąd orzekł, że film jest "zbyt amerykański" (wyprodukowała go filia amerykańskiej firmy produkcyjnej), żeby brać udział w konkursach filmów francuskich, ale organizatorzy Cezarów zmienili reguły kwalifikacji, żeby film mógł startować do nagród. Film otrzymał aż 12 nominacji do nagrody Cezara.


Amelia

(fr. Le fabuleux destin d'Amélie Poulain) – francuski film fabularny w reżyserii Jean-Pierre Jeuneta z 2001 roku. Scenariusz napisali Jeunet i Guillaume Laurant.


Amelia to romantyczny film, który tak naprawdę trudno sklasyfikować do jakiejś z szablonowych grup, o młodej kobiecie, a właściwie dziewczynie na progu dorosłości, która w dzieciństwie wychowywała się odizolowana od innych dzieci. Przebywała wtedy zwykle sama w domu, gdyż ojciec, lekarz wojskowy, który zresztą nie okazywał jej zbyt wiele uczuć, podejrzewał u niej wadę serca. Także matka była zajęta więcej sobą niż nią. Sytuacja ta spowodowała, że dziewczynka często przebywała w świecie swojej bujnej wyobraźni. Z czasem wychowaniem młodej Amelii zajął się wyłącznie ojciec, gdyż matka jej zginęła w wypadku.

Kiedy Amelia dorosła, usamodzielniła się i podjęła pracę jako kelnerka w małej kafejce na Montmartre. Żyła skromnie, cicho i spokojnie, a jej życie wydawało się dość banalne aż do dnia, gdy w swoim mieszkaniu przez przypadek znalazła stare metalowe pudełko ze skarbami z dzieciństwa pewnego chłopca, który mieszkał tam dziesiątki lat wcześniej. Amelia postanowiła odnaleźć teraz już dorosłego mężczyznę i oddać mu pudełko, co jej się w końcu udało. Wzruszenie, jakie zobaczyła u tego człowieka, utwierdziło ją w postanowieniu, by od tej pory uszczęśliwiać innych ludzi.

Dalsza część filmu przedstawia kolejne dobre uczynki Amelii. Jak to w romantycznych komediach, po wielu perypetiach odnajduje również swojego ukochanego i film kończy się happy endem.


.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Jean-Pierre Jeunet
Forum Strona Główna -> GIGANCI FILMU
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin