Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Forum Strona Główna -> GIGANCI FILMU -> JAMES CAMERON
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
JAMES CAMERON
PostWysłany: 24 Sty 2009 11:47
Administrator
ADMIN

 
Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 6577
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Gdańsk





JAMES CAMERON


Zobacz fragment filmu : OBCY DECYDUJĄCE STARCIE

[link widoczny dla zalogowanych]



[link widoczny dla zalogowanych]

James Francis Cameron (ur. 16 sierpnia 1954) jest kanadyjskim reżyserem filmowym kina akcji. Jego przedsięwzięcia są zwykle - pomimo przekraczania terminarza i budżetu - kasowe i odnoszą sukcesy komercyjne. Najczęściej poruszaną przez tego reżysera tematyką są relacje pomiędzy człowiekiem a światem maszyn i technologii. Często pojawiają się silne kobiece postacie (Ellen Ripley z Obcych, Sarah Connor z Terminatora). W większości jego filmów ukazany jest w jakiejś scenie wybuch nuklearny.

Najsłynniejszym obrazem filmowym Jamesa Camerona jest film Titanic (z 1997), który wyreżyserował według własnego scenariusza. Film zdobył 11 Oscarów, w tym za "Najlepszy film" i dla "Najlepszego reżysera". Po "Titanicu" James Cameron zaprzestał reżyserii filmów w ramach technicznych możliwości kina konwencjonalnego, skupiając się na podwodnych filmach dokumentalnych, tworzonych w technologii IMAX 3D. Dzięki nim James Cameron przygotował się do połączonej realizacji aż dwóch filmów fabularnych w technologii IMAX 3D - Avatar i Battle Angel zapowiedzianych na rok 2009.

Filmografia reżyserska

* Xeneogenesis (1978)
* Pirania II (Piranha II: The Spawning) (1981)
* Terminator (1984)
* Obcy - decydujące starcie (Aliens) (1986)
* Otchłań (The Abyss) (1989)
* Terminator 2: Dzień sądu (Terminator 2: The Judgement Day) (1991)
* Prawdziwe kłamstwa (True Lies) (1994)
* T2 3-D: Battle Across Time (1996)
* Titanic (1997)
* Cień anioła (Dark Angel) - serial telewizyjny (2000) (producent, reżyseria jednego odcinka)

[link widoczny dla zalogowanych]

Aliens (1986)

Director:
James Cameron

Dan O'Bannon (characters) and
Ronald Shusett (characters) ...

Photos:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
JAMES CAMERON
Forum Strona Główna -> GIGANCI FILMU
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin