Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Forum Strona Główna -> GIGANCI FILMU -> GEORGE LUCAS
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
GEORGE LUCAS
PostWysłany: 24 Sty 2009 11:49
Administrator
ADMIN

 
Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 6577
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Gdańsk





GEORGE LUCAS



[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]


George Lucas, właść. George Walton Lucas Jr (ur. 14 maja 1944 w Modesto, Kalifornia) - amerykański reżyser, producent i scenarzysta.

Jeden z najbardziej kasowych twórców filmów w Ameryce. Debiutem kinowym Lucasa był antytotalitarny THX-1138, jednak popularność zyskał dzięki młodzieżowemu filmowi Amerykańskie Graffiti. Zasłynął stworzeniem popularnej serii Gwiezdne wojny, był także pomysłodawcą filmów i serialu Indiana Jones. Lucas założył firmy Lucasfilm (produkcja filmów), Industrial Light and Magic (efekty specjalne) oraz LucasArts (gry komputerowe).

Był czterokrotnie nominowany do Oscara. W 1992 roku otrzymał nagrodę im. Irvinga G. Thalberga.




Filmografia

Reżyser


* 2005: Gwiezdne wojny: część III - Zemsta Sithów (Star Wars Episode III: Revenge of the Sith)
* 2002: Gwiezdne wojny: część II - Atak klonów (Star Wars Episode II: Attack of the Clones)
* 1999: Gwiezdne wojny: część I - Mroczne Widmo (Star Wars Episode I: The Phantom Menace)
* 1977: Gwiezdne wojny: część IV - Nowa nadzieja (Star Wars Episode IV: A New Hope)
* 1973: Amerykańskie graffiti (American Graffiti)
* 1971: THX 1138
* 1970: Filmmaker
* 1967: 6-18-67
* 1967: Anyone Lived in a Pretty How Town
* 1967: Elektroniczny labirynt THX 1138 4EB
* 1967: The Emperor
* 1966: Freiheit
* 1966: Herbie
* 1966: 1:42:08: A Man and His Car
* 1965: Look at Life

Filmografia

scenarzysta

* 2005: Gwiezdne wojny: część III - Zemsta Sithów (Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith)
* 2003: Gwiezdne wojny: Wojny klonów (Star Wars: Clone Wars)
* 2002: Gwiezdne wojny: część II - Atak klonów (Star Wars - Episode 2: Attack of the Clones)
* 2001: R2-D2: Beneath the Dome
* 1999: Gwiezdne wojny: część I - Mroczne widmo (Star Wars - Episode 1: The Phantom Menace)
* 1994: Zabójcze radio (RadioMurders)
* 1989: Indiana Jones i ostatnia krucjata (Indiana Jones and the Last Crusade)
* 1988: Willow
* 1986: Kaczor Howard (Howard the Duck)
* 1985: Bitwa o Endor (Ewoks: The Battle of Endor)
* 1985: Droid's
* 1984: Indiana Jones i świątynia zagłady (Indiana Jones and the Temple of Doom)
* 1984: Przygoda wśród Ewoków (The Ewok Adventure)
* 1982: Gwiezdne wojny: część VI - Powrót Jedi (Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi)
* 1981: Poszukiwacze zaginionej arki (Raiders of the Lost Ark)
* 1980: Gwiezdne wojny: część V - Imperium kontratakuje (Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back)
* 1978: Star wars holiday special, The
* 1977: Gwiezdne wojny (Star Wars)
* 1973: Amerykańskie graffiti (American Graffiti)
* 1971: THX 1138
* 1967: Elektroniczny labirynt THX 1138 4EB
* 1967: Anyone Lived in a Pretty How Town
* 1966: 1:42:08: A Man and His Car
* 1966: Freiheit
* 1966: Herbie
* 1965: Look at Life

Filmografia

producent

* 2008: Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki
* 2003: Gwiezdne wojny: Wojny klonów (Star Wars: Clone Wars)
* 1992-1993: Kroniki młodego Indiany Jonesa (Young Indiana Jones Chronicles, The)
* 1988: Pradawny Ląd (The Land Before Time)
* 1986: Labirynt
* 1983: Gwiezdne wojny: Powrót Jedi
* 1981: Poszukiwacze zaginionej arki
* 1980: Sobowtór (Kagemusha)
* 1980: Gwiezdne wojny: Imperium Kontratakuje
* 1977: Gwiezdne wojny

Filmografia

aktor

* 2005: Gwiezdne wojny: część III - Zemsta Sithów jako Baron Papanoida (pojedyncze ujęcie)
* 2004: Tell Them Who You Are jako on sam
* 2001: R2-D2: Beneath the Dome jako on sam
* 1997-2003: Ja się zastrzelę (Just Shoot Me) jako on sam (gościnnie)
* 1995: Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies, A jako on sam
* 1994 Gliniarz z Beverly Hills III (Beverly Hills Cop III) jako on sam
* 1992: The Magical World of Chuck Jones jako On sam
* 1991: Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse jako on sam


[link widoczny dla zalogowanych]

.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
GWIEZDNE WOJNY/STAR WARS
PostWysłany: 24 Sty 2009 11:50
Administrator
ADMIN

 
Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 6577
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Gdańsk





GWIEZDNE WOJNY/STAR WARS



Star Wars (1977)

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
GEORGE LUCAS
Forum Strona Główna -> GIGANCI FILMU
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin